Konfliktmægling og individuelle samtaler ved professionel og erfaren konfliktmægler og kognitiv coach, cand.mag.

Relationen er din læremester

Artikel i Alt for Damerne, nr. 5 2009, af journalist Julie Valentin. Interview med konfliktmægler Signe Saxe Jessen.

Når kæresten kommer imellem

En rigtig veninde hjælper sin veninde til at få øjnene op for virkeligheden.
Hun er ærlig, oprigtigt nysgerrig og konfronterer sin veninde med sandheden men på en ikke-konfronterende måde. Det mener konfliktmægler og kognitiv coach Signe Saxe Jessen.

Hvis man vil rigtigt ind på livet af sin veninde, er det vigtigt, at man er ægte nysgerrig efter at finde ud af, hvad der motiverer hende i hendes parforhold. Man må udvise empati og vise, at man oprigtigt glæder sig på hendes vegne over alt det, som er godt i hendes liv. Også selvom man selv ville have valgt anderledes. Man må kunne give uden hele tiden at tænke på, hvad man selv får til gengæld.
 
Styr aggressionerne
Det styrker venskabet, hvis man husker at spørge og lytte i stedet for at vurdere og fordømme. Det er i det hele taget afgørende, at man ikke peger på forhold i venindens liv, som man på forhånd ved, det vil gøre ondt at tale om. Signe Saxe Jessen fremhæver, at man bør spørge sig selv, om man egentlig er den rette til at bedømme, hvad der er rigtigt for veninden. Når ens veninde har truffet nogle valg i sit parforhold, som man hverken forstår eller bryder sig om, kan man derfor med fordel holde lidt igen med kritikken.

Det bedste, man kan gøre, er at forsøge at forstå hendes situation. Når man ikke virker anklagende eller fordømmende, er det nemmere at hjælpe veninden til at finde de svar, man måske fornemmer, hun trænger til at finde. Hvad er det, hun har brug for i sit liv, og hvad er det, hun får ud af sin partner? Hvad har han, som hun har behov for?

Det kan jo være, at det pludselig viser sig, at hendes liv ikke handler om hendes egne behov, men derimod om hendes kærestes. Det skal hun dog selv finde ud af, og finde ud af hvad hun vil gøre ved. Det kan hendes veninde hjælpe hende med.
 
Hvem er du selv?
Hvis venskabet skal være ligeværdigt, skal man blive mere bevidst om, hvad man selv har af forventninger til det at være veninde. Man skal også lære at give mere slip på sine egne krav - og i det hele taget at give slip, når det er nødvendigt. Ellers bliver man nemt en belastning i venskabet i stedet for det modsatte.

De fleste ved jo godt, hvor frygteligt det er at føle sig omklamret. Man skal vide, hvornår det er bedst, at man trækker sig lidt tilbage. Enten fordi veninden ikke har brug for en i den pågældende periode, eller fordi man vil være en negativ indflydelse på et tidspunkt, hvor hun mere har brug for ro.

Det betyder jo ikke, at man ikke er der for hende længere. Man står bare lidt bag kulissen. Hvis man ikke presser på, men nøjes med at vise, at man er der, hvis hun har brug for det, vil man være et frirum for sin veninde. En hun vil have lyst til at betro sig til, når det brænder på. På den måde bliver relationen mere ægte og åben.


Signe Saxe Jessen. Cand.mag. Konfliktmægler, Kognitiv coach og Mindfulness-træner
Faksegade 10, kld. København Ø. (ved Trianglen).
Kontakt mob. 26 79 56 08 / Email: signe@korax.dk / CVR-nr. DK31835712