Konfliktmægling og individuelle samtaler ved professionel og erfaren konfliktmægler og kognitiv coach, cand.mag.

Relationen er din læremester

Her kan du læse om to principper for konfliktløsning fra den internationale scene. Henholdsvis Ubunto fra Sydafrika, der dannede grundlag for Sandheds- og forsoningskommissionen og Hoo Pono Pono på Hawaii, der er en fællesskabsorienteret metode til at  løse konflikter.

Ubuntu - i Sydafrika

Ubuntu var det livsprincip der åbnede muligheden for Sandheds- og forsoningskommisionen i Sydafrika 1996-2000, ledet af Ærkebiskop Desmund Tutu. 

Målet var at eliminere racediskrimination, fattigdom og fordomme blandt andet gennem tilgivelse og erkendelse af fortidens grusomheder. 

I fire år afviklede kommissionen såkaldte retssager, hvor ofre og ofres pårørende blev konfronteret med de mennesker, der mishandlede, forfulgte og slog ihjel under apartheid. Det primære formål var at afdække sandheden og tilskynde til forsoning og tilgivelse. 

I Ubuntu ligger filosofien om at:  
Vi er en forudsætning for hinanden. Et menneske er et menneske gennem andre mennesker’.

Ubuntu er hjertet af traditionel afrikansk retsfilosofi. En gensidig respekt for og solidaritet med alle mennesker fordi vi alle er del af en større helhed. Det er en fællesskabsmoral, som indebærer en deling af goder. Ubuntu understreger ikke lighed, men socialt ansvar over for forskellige kategorier af alders- og kønsgrupper i familien eller landsbyen.

At tilgive er ikke kun uegennyttigt – det er den bedste måde at pleje egne interesser på’.

’Min humanitet er fanget, uløseligt forbundet med hvad der er dit
”. Desmond Tutu

 

’Ho’o Pono Pono’ - en gammel hawaiiansk konfliktløsningsmodel

’Ho’o Pono Pono’ betyder ’den store helende cirkel’. I den hawaiiansk tradition angår en konfliktsituation mellem to eller flere personer altid hele fællesskabet. Alle i fællesskabet har et ansvar, både for at konflikten opstod og for at den bliver løst.

Konflikthåndteringsarbejdet består i at konfliktarbejderen samler hovedpersonerne i konflikten og alle de nærmeste; fx familie og venner, der er berørte af den.

Man vil typisk samles i en cirkel. Hovedpersonerne fortæller først om baggrunden for det der er sket. Dernæst får alle mulighed for at fortælle hvordan han/hun er berørt af konflikten.

Endeligt arbejdes der på at finde løsninger. Det er fællesskabet, der sammen bidrager til en løsning der er bæredygtig. 

Der søges også ressourcepersoner i cirklen - eller uden for. Hvem kunne have en særlig resourcefyldt rolle i forhold til de hovedpersoner - eller ofre - der har brug for det.


Signe Saxe Jessen. Cand.mag. Konfliktmægler, Kognitiv coach og Mindfulness-træner
Blegdamsvej 112A kld. København Ø. (ved Trianglen Metro) samt i Nyhavn og Valby.
Kontakt mob. 26 79 56 08 / Email: signe@korax.dk / CVR-nr. DK31835712